Dog Dream Therapy

Kutyakarom

Sokszor kérdezik a Gazdik miért nézem a kutya karmait. Fizioterapeutaként és aromaterápiás szakemberként sokat segít nekem ez a vizsgálat.

Azon kívül, hogy azt látjuk kutyánkat el kell vinni karmot vágni jò ha tudjuk milyen hatással van az egész testére ha a karmok túl hosszúak

Ha a karom hozzáér a sík felülethez, az évezredek óta beépült „evolúciós programnak” köszönhetően a kutya agya úgy érzékeli a helyzetet, mintha emelkedőn állna. Ennek megfelelően módosítja testtartását: előredől mellső lábaira, ám ahhoz, hogy a „képzeletbeli hegyen” állva ne bukjon orrára, hátsó lábaival kompenzálja a kibillent egyensúlyt. 

E másodlagos kompenzálás eredményeként a törzse alatt közelebb húzza egymáshoz a mancsait, ahogy a sziklamászó patások teszik. Ezt a pozíciót azonban nagyon nehéz megtartani, az izmok és ízületek túlzott, abnormális igénybevétele hosszú távon ízületi elváltozásokhoz vezethet, nem beszélve a fájdalomról. A karomvágás csodákat tehet azoknál a kutyáknál, akiknek hátsó lábai érzékenyek, gyengék.

Az elhanyagolt karom következményei:

Ha a karmok túlnőttek az ujjakon, minden egyes lépésnél hozzáérnek a talajhoz. A felület visszanyomja a karmot a körömágyba, ez állandó nyomást fejt ki az ujj ízületeire, a fájdalom miatt a mancsok fokozatosan kifordulhatnak oldalirányba. A mancsok eltorzult állása kihat a lábtartásra és a test egyensúlyára is: hosszú távon ízületi gyulladáshoz vezethet!!

A fájdalmas járás miatt a kutya kapkodhatja mancsait, vagy egész egyszerűen elmegy a kedve a mozgástól, könnyen túlsúlyossá válhat. Extrém esetekben a karom olyannyira visszahajolhat, hogy belenő a talppárnába. A hosszú karom könnyen megsérülhet mozgás közben: beszakadhat, ami borzasztóan fájdalmas, vagy tőből le is szakadhat. Ezen állapotok állatorvosi ellátást igényelhetnek, akár altatásban.

Fontos tehát figyelnünk a karom megfelelő ápolására is!!

Ha véletlenül otthon úgy vágjuk le a karmot, hogy picit vérzik akkor egy szuper kis keverékkel hamar el tudjuk állítani:

10 csepp frakcionalt kókuszolaj
2 csepp geranium
1 csepp helichrysum

Ha szükséges 15 percenként ismételjük meg a kezelést. Ne engedjük, hogy lenyalja a kutya.

Természetesen, ha nagyon vérzik vigyük állatorvoshoz!!

FONTOS FIGYELMEZTETÉS:

Ez a cikk nem helyettesíti az állatorvosi vagy aromaterapeuta szakember tanácsait, kezelését. Kétség vagy szükség esetén mindig ajánlott állatorvoshoz fordulni. Az illóolajok nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezelést, előzetes állatorvosi vagy aromaterápiás szakember tanács nélkül. Én mint ennek a cikknek az írója, az olaj nem megfelelő használatából adódó egészségügyi probléma miatt vagy az ebben az írásban szereplő információkkal való visszaélésből vagy a visszaélésből eredő következményekért nem vagyok felelősségre vonható.

A megfelelő hígításhoz elengedhetetlen a megfelelő tudás is! Kezelést csakis szakember végezhet!

error: Content is protected !!